PMD+ en Plasticfabriek
De uitdaging
Door de grote hoeveelheid verschillende soorten plastics, kan plastic recyclen niet zomaar. Samen met de gemeente Almere wordt op het Grondstoffen Collectief plastic ingezameld en (handmatig) na gescheiden. Dit levert verschillende mono stromen op.
De reden
De GCA partners willen inzicht verkrijgen in de keten en in de te nemen obstakels in het opschalen van de PMD+ sorteerpilot uit 2018 en 2019 naar een duurzaam verdienmodel met zomin mogelijk verbrandingstonnen en zoveel mogelijk regionaal recyclen van deelstromen. Hierbij moet worden voldaan aan de EU-eis van maximaal 80kg restafval per inwoner.
PMD+ en Plasticfabriek
Gestart
2-8-2019
Duur
2 jaar en verder
De start
De afgelopen periode hebben we (jaarlijks) 2.000 ton droge huishoudelijke reststromen uit Almere gesorteerd, is er een voorraad bruikbaar plastic gecreëerd à 400 ton en is de pilot droog/nat scheiden uitgebreid naar overige wijken in Almere. Deze projecten zijn in samenwerking met de gemeente Almere uitgevoerd en de resultaten zijn zeer bemoedigend. Een groot tonnage verbrandingstonnen is gereduceerd, hetgeen nu al het duurste component is. In de toekomst wordt dit verschil door diverse verbrandingsbelastingen en toeslagen alleen maar groter.
Naast het financiële voordeel, is er nog veel groter voordeel: uit afval worden grondstoffen gemaakt die direct weer in producten toegepast kunnen worden, en hun afzet vinden in de lokale markt.
.
De ontwikkeling
Plasticfabriek in Almere
Uit de sortering van PMD+ komt gemiddeld 23 procent foliestromen en moeilijk her te gebruiken plasticsoorten. Door een samenwerking met een door de gemeente geselecteerde partij Save Plastics, is er een plan om een plasticfabriek direct naast de nieuwe sorteerhal te bouwen. Nu worden deze plasticsoorten vaak half Nederland doorgereden en vervolgens door gebrek aan toepassing mogelijkheden alsnog verbrand of geëxporteerd naar het buitenland. Dit concept van een plasticfabriek op het terrein bij een sorteerlocatie is uniek en kan rekenen op Europese interesse en financiële ondersteuning
De toekomst
In de Plasticfabriek kunnen laagwaardige plasticsoorten, de “mixfractie” welke lastig te recyclen zijn, verwerkt worden tot planken en palen en zelfs tot circulaire woningen.
Alles waar tropisch hardhout voor wordt gebruikt kan Save Plastics van gerecycled plastic maken, met name producten voor buiten, schuttingen, afzettingen, bruggen, bankjes, lantaarnpalen die weer terug in de lokale markt hun weg vinden binnen de gemeente Almere en omliggende gemeenten en bedrijven. Dit voorkomt onnodig transport met afvalstoffen, bespaart een hoop CO2 en levert milieurendement op.
Producten uit dit project
Een tiny house in aanbouw, gemaakt van….Almeers plastic-afval
Floriade Expo 2022 Op het Floriadeterrein is een tiny house in aanbouw, gemaakt van....Almeers plastic-afval. Waarom van plastic, waarom in Almere...
Wilt u meer weten
over dit project?
Neem dan vrijblijvend contact op met de projectleider