Almeerse reststromen geven karakter aan circulaire bruggen op Floriadeterrein
De circulaire bruggen ‘Rondje Weerwater en de ‘Beverbrug’, onderdeel van Bruggencampus Flevoland- Floriade, worden voor een groot deel gemaakt van cementloos beton (ook wel geopolymeerbeton genoemd). Uniek is de verwerking van Almeerse reststromen, vanuit de recycle perrons, stadsreiniging en het openbare gebied, in het beton. Voordelen zijn CO2- reductie en het gebruik van lokale reststromen waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de circulaire economie. Hierdoor worden ook eventuele vertraging door de import van materialen beperkt.
Certificering
Na een periode van veel experimenteren, beproeven en testen, in samenwerking met certificerende instantie Kiwa*, is een Innovatie BRL (beoordelingsrichtlijn) opgesteld voor het verwerken van cementloos beton. En met resultaat. Het cementloze beton is KOMO* gecertificeerd en geschikt voor licht constructieve doeleinden. Reimert Bouw en Infrastructuur, gevestigd in Almere, aannemer van beide circulaire bruggen meldt met trots dat de eerste onderdelen (stootplaten) van de bruggen zijn gestort met een innovatief, circulair en nieuw “KOMO-gecertificeerd” product.
Almeerse keten
Door geen gebruik te maken van cement in het beton wordt de CO2 uitstoot meer dan gehalveerd. Theo Pouw BV produceert het cementloze beton en Cirwinn BV levert de gerecyclede grondstoffen, beide gevestigd in Almere. Dit betekent dat de bruggen worden gemaakt op Almeerse grond van Almeers puin, door een Almeerse aannemer en ontworpen door de Almeerse architect René van Zuuk Architecten.
Puin en Spons
Brug ‘Rondje Weerwater’ is een fietsvoetgangersbrug. Door het gebruik van cementloos beton heeft de brug de toepasselijke bijnaam ‘Puin’ gekregen. De Beverbrug is een verkeersbrug voor de zwaarste verkeersklasse, ontworpen met een slinger vanwege een beverburcht. De brug is volledig herbruikbaar en bestaat ook gedeeltelijk uit cementloos beton. Deze brug wordt ook wel de ’Spons’ genoemd omdat de brug, door het plaatsen van een grote groenstrook, water, CO2 en fijnstof opneemt.
Bruggencampus Flevoland-Floriade
Bruggencampus Flevoland-Floriade, initiatief van provincie Flevoland en gemeente Almere, is de praktijkomgeving voor ontwikkeling en toepassing van innovatieve en circulaire bruggen. Samen met overheden, markt, onderwijs en wetenschap innoveert de campus door o.a. bestaande bruggen en materialen een ‘tweede leven’ te geven, gebruik te maken van nieuwe tools voor gebruik van innovatieve materialen en constructies en via een gezamenlijk dataplatform ontwerp, samenwerking en realisatie te optimaliseren.