Spotlight: Stapper Duurzaam Advies

11 april 2018 | Nieuws

Stapper Duurzaam Advies adviseert bedrijven in de bouw- en infrasector over het gebruik van duurzame materialen. Esther Stapper vertelt in dit blog hoe zij met Stapper Duurzaam Advies een rol speelt binnen het GCA.

Duurzaam bouwen
De grote hoeveelheid materiaal die in de bouw- en infrasector wordt gebruikt heeft enorme impact op het milieu. Met Stapper Duurzaam Advies adviseert Esther bedrijven in de bouw- en infrasector over het gebruik van duurzame materialen. “Bouwmaterialen worden gemaakt op basis van (nieuwe) grondstoffen, getransporteerd en vaak wordt er na de life cycle weinig mee gedaan. Ik zet mij met Stapper Duurzaam Advies in om versneld meer duurzame materialen, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen oftewel biobased materialen, in de bouw te krijgen. Dit doe ik door opdrachtgevers te begeleiden in aanbestedingstrajecten waarbij er een voorkeur is uitgesproken voor het gebruik van biobased materiaal en voor directievoering op biobased bouw- en infraprojecten. Tevens begeleid ik aannemers in hoe zij invulling kunnen geven aan de vragen over biobased materiaal van hun klanten” legt Esther uit.

Circulair én biobased
Naast het gebruik van hernieuwbare grondstoffen als basis van materialen wordt er ook steeds meer gekeken naar het optimaal hergebruiken van materialen, de circulaire benadering. “Om de bebouwde omgeving groener te maken kunnen biobased en circulair bouwen niet zonder elkaar. Binnen mijn werkzaamheden kijk ik daarom naar de herbruikbaarheid, CO2 reductie en innovatieve ontwikkelingen van biobased materialen”.

Grondstoffen Collectief Almere maakt het verschil
Esther’s passie voor duurzaam bouwen sluit naadloos aan bij de missie van het GCA. “Dankzij het GCA worden circulaire biobased materialen in de praktijk toegepast, zoals in het clubhuis van het GCA, walbeschoeiingen en bankjes in de gemeente Almere. Deze voorbeelden inspireren andere partijen om ook met deze nieuwe materialen te gaan bouwen.”

Stapper Duurzaam Advies is betrokken geweest bij de verbouwing van het GCA clubhuis. Hierbij zijn innovatieve biobased materialen gebruikt, zoals reststromen van de Vijfhoek en tegels van plastic flesjes gemaakt door Better Future Factory. “Deze samenwerkingen kunnen weer tot kruisbestuiving leiden, zoals bij de vergadertafel in het clubhuis van het GCA. Deze tafel is gemaakt van Almeers essenhout aangeleverd door Staatsbosbeheer, waterplanten en gras uit Almere en de van plantaardige reststoffen uit de zetmeelindustrie. Millvision heeft hier een ’plantpaal’ van gemaakt. In samenwerking met Groen en Meer en Kwintes heeft GCA een vergadertafel van de materialen gemaakt. Inmiddels zijn er al vier extra tafels besteld en geleverd en stromen de aan vragen binnen.”

Esther Stapper is trots op de flexibele samenwerking tussen overheid en ondernemers binnen het GCA. “Mensen maken hierin het verschil!” Het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) bestaat uit ruim 40 partners. Samen met onze partners werken wij aan de ontwikkeling van grondstoffen uit reststromen in verschillende circulaire projecten.